Nyaralás Spanyolország
Szállás Spanyolország
Apartman Spanyolország
NYARALÁS
SPANYOLORSZÁG

Barcelona látnivalói

Sagrada Familia

A Sagrada Familia egy monumentális templom, építése 1882. március 19.-én kezdődött, az egyházmegyei építész Francisco del Villar de Paula irányításával. 1883-ban Gaudí megbízást kapott az építkezés folytatására, melyet 1926-ben bekövetkezett haláláig folytatott. Azóta számos építész folytatta a munkát, Gaudí eredeti ötletét követve. Az épület a városközpontban található, és az évek során az egyik leguniverzálisabb jelképévé vált Varcelonának és Spanyolországnak. Évente több millió ember keresi fel és sokan az építészeti megoldásait és vallási tartalmát is vizsgálják. Az egyház mindig is az volt, hogy az engesztelő, hogy a kezdetektől fogva, több mint 130 évvel ezelőtt épült adományokból. Ebben az értelemben, Gaudí maga mondta: "Az engesztelő temploma La Sagrada Familia és a nép teszi tükrözi. Ez egy olyan munka, amely az Isten kezében és a nép akarata." Építőipari folytatódik, és még ki lehetne egészíteni az első harmadában század XXI . Barcelona, Spanyolország - Sagrada Familia templom 1883-1926. Antonio Gaudí építész mesterműve, a Sagrada Família, avagy A szent család engesztelő temploma, vitathatatlanul Barcelona egyik jelképe. A római katolikus bazilika jelenleg is épül, elkészülte után feltehetően a világ legnagyobb bazilikája lesz. Sagrada Família, a befejezetlen álom Az épület az organikus építészet mintapéldánya, de sorolják a szecesszióhoz is. Az építészet eddigi történelme során soha nem volt annyira sokszínű, mint a szecesszió idején. Legfőbb érdeme, hogy megszabadította az építészeket a megmerevedett szabályoktól, kötöttségektől. Hagyta, hogy a terveket a leendő épület funkcióihoz igazítsák. Gaudi kedvelte a túlburjánzott díszítő elemeket, ez főművén is csodaszépen lekövethető. Bár kortársai nem értették meg a mester nagyra törő terveit, és az általa képviselt építészeti vonalat sem sokra értékelték, így ez a templom a jövő temploma lesz, ha elkészül egyszer. Ahogy maga Gaudi mondta: "Az anyag tisztán, a maga asztrális görbületeiben tárulkozik majd ki, s ekkor majd a világ végre megsejtheti a paradicsom alakzatait."

Az El Periodico de Catalunya napilap szerint 2006-ban ez a templom volt Spanyolország leglátogatottabb idegenforgalmi nevezetessége, több, mint 2 370 000 belépőjegyet adtak el az idelátogató turistáknak. 2005-ben a Születés Kapuja felőli homlokzatot az UNESCO Világörökség részévé választották.

A templom építésének ötlete egy gazdag barcelonai könyvkereskedőtől, José María y Bocabellától ered. Az ő álma volt ugyanis egy olyan bazilika felépítése, ahol gazdagok és szegények együtt imádkozhatnak. Alapítványa így megvásárolt egy 2 hektáros területet a város egyik szegénynegyedében, melyet ma "La Sagrada Família" negyednek hívnak, majd elkezdette az építkezést. Az épület alapjait Francesc Paula de Villar tervezte, de Joan Martorell, Barcelona egyházmegyei főépítésze is rajta hagyta kézjegyét a terveken. Gaudi mestert 1883-ban bízták meg a templom kivitelezési munkálataival. Életét ezután az épülő csodának szentelte. Gaudí teljesen a templom megszállottjává vált, olyannyira, hogy nem csak minden kreatív energiáját szánta rá, hanem vagyonát is az építkezésbe ölte. Gaudí 40 évet dolgozott a rendhagyó épületen, életének utolsó 15 évét csak ennek a munkának szentelte.

A legenda szerint a tervek annyira bonyolultak és nagyszabásúak, hogy az építkezés befejezhetetlen. "Az ügyfelemnek nem sietős" - viccelődött Gaudí amikor már sehogy sem akart készen lenni az építmény.

Bizton állíthatjuk, hogy a befejezetlen Szent Család templom a kontinens legfurcsább egyházi építménye. Első ránézésre olyan, mintha a játék örömébe belefelejtkezett kisgyerekek színes virágokkal és indákkal kidíszítették volna a csurgatott homokvárukat. Számos további mesebeli megoldással találkozunk az épületen, úgy, mint a gombakalapra emlékeztető tetők, arcot formázó ablakkeretek, összetört cserépből és csempéből kirakott színes mozaikok. A formák megszokottól gyökeresen eltérő alkalmazása egyáltalán nem meglepő attól a Gauditól, aki a városi élet lelkes rabja volt. Benne volt minden mulatságban, és hiúsága legalább annyira híres és hírhedt volt, mint épületei. Bár groteszk és kirívó alkotásait a kortárs barcelonaiak ki nem állhatták, de gazdag mecénásainak, megrendelőinek köszönhetően Gaudi a kor egyik legfoglalkoztatottabb, és legjobban kereső építésze volt.

A Sagrada Familia azonban megváltoztatta egész addigi életét. Az ekkor már 62 éves mester beköltözött az építkezésre, és minden egyes követ maga tervezett a templomhoz. Hirtelen halála azonban egy időre megakasztotta az építkezést. A sors fintora, hogy épp a „szerelme” felé igyekezett, hogy felügyelje az aznapi munkát, mikor a templom előtt 1926. június7-én Gaudit elütötte egy lóvontatású villamos. A tervezett 18 toronyból addigra csupán egy készült el. A munka ugyan folytatódott, bár 1936-ban megszakították, amikor az altemplom valamint Gaudí tanulmány makettje és rajzai a polgárháborúban elégtek. A munkákat nehezítette, hogy Gaudi senkivel nem egyeztetve a terveket többször is átdolgozta. Éveket vett igénybe a tervek, vázlatok rekonstruálása. A megmaradt tervek alapján egy darabig tovább építették a Sagrada Familiát, de a folytatás többször megkérdőjeleződött. A keleti „karácsonyi’” szárny 1891 és 1900 között épült. Ide kerültek a reményt keltő motívumok, hiszen Keletről jön a fény. Krisztus szenvedései pedig a nyugati oldalra valók Gaudi szerint, oda, ahol a nap nyugszik. Ez a szárny 1954 és 1985 között épült. 1976-ig a homlokzatot és a latin kereszt négy tornyát fejezték be a nyugati oldalon. Josep. M. Subirachs a szobrász 1987-ben csatlakozott a munkacsapathoz hogy a latin kereszt portáljának szobrain dolgozzon. Ma is épülő tornyai közül a legmagasabb (az eredeti tervek szerint) 170 méter magas lesz. A megépült rész nyitva áll a látogatók előtt, a tornyokba is fel lehet menni. Innen letekintve a város csodaszép. Felreppent a hír nemrégiben, hogy állítólag befejezéséhez közelednek a „világ legreménytelenebb építészeti vállalkozásának” is tartott épület munkálatai. Az El País című spanyol lap idén áprilisban azt írta, hogy hála a turizmusból származó bevételeknek és az új technológiáknak, 2008-ra elkészülhet a nagy mű, és a templom működni kezd. A kevésbé optimista többség más véleményen van. Ők úgy vélik, jó ha a hihetetlenül részlet gazdag épület 2026-ra elkészül. Bárhogy is lesz, az már biztos, hogy mégis csak az eredetihez hasonló formában – ha talán nem is olyan grandiózus méretekben, mint ahogy azt Gaudi megálmodta – megvalósul a mester álma.

A spanyol polgárháború alatt a félkész épület egy részét, Gaudí modelljeit és műhelyét lerombolták. http://hu.wikipedia.org/Güell park

A Güell park, a Szent Család templomához hasonlóan, az UNESCO Világörökség része. A 17 hektáros park 1900 és 1914 között épült, a parkot Antoni Gaudi eredetileg egy lakóparknak tervezte azonban a park üzletileg sikertelennek bizonyult mert senki sem akart itt lakni. Így végül maga Gaudi költözött ide családjával. Az épületek, a sétányok, és a lépcsők, mind-mind egy rendkívül különös fantáziavilághoz hasonlítanak. A főbejáratnál található a lépcsőház és a kút, egy színes mozaikokból kirakott sárkányt szimbolizál. A lépcsőkön keresztül a mozaik csempés szegélyű nagy terasz tetejére juthatunk fel, amelyet 86 oszlop tart. A Güell Park legnépszerűbb részei még a parkot körülvevő viadukt, a játszótér, és a Kálvária műemlék, ami egy kövekből álló kis hegy a tetején 3 kereszttel.Casa Battlo

A Casa Batlló Barcelona Antoni Gaudi által épített épületeinek egyike, amely az UNESCO világörökség részéhez tartozik. A rendkívüli és egyben csodálatos épület Barcelonában az Eixample kerületben, a Passeig de Grŕcia 43. szám alatt található. Külső és belső látványa elkápráztatja a látogatókat.

A házat a közönség a Csontok háza néven ismeri, az építését egy középosztálybeli család rendelte meg Gaudítól az 1900-as évek elején. Gaudí az építkezés alkalmával egy már meglévő lakóépületet alakított át, a lakóépület szerkezetén nem változtatott, a balkonokat azonban átépítette, a legfelső emeletre egy plusz emeltet épített és ez miatt új tetőt is épített a házra mely teljes egészében egyedülálló a világon.

A házat alapos részletességgel tervezte meg, ebbe a bútorok is beletartoztak. A különleges, aszimmetrikus tetőt üvegmázas kerámialapokkal pikkelyszerűen alakította ki, ez miatt az egész egy óriási hüllőre hasonlít. A szellőzők és a kéményfők is egyedileg lettek díszítve, ezeket üvegmozaikok borítják.

Az épület belsejében a klíma egy hűvös barlangra emlékeztet, világosságot a fönti ablakokon beszűrődő fény biztosít, a belső borítás csempéin csillogóan verődnek vissza ezek a behatoló fények. Sehol nem található szabályos, egyenes vonalvezetés, sem pedig éles szegély, mindenűt az organikus formák a jellemzőek. A Batlló-ház Gaudí akkoriban használt szecessziós stílusának a legharmonikusabb példája.Casa Milá

A Kőbánya vagy ahogy más néven ismerik a Casa Milá, Antonio Gaudí második leghíresebb lakóháza. Az Eixample kerületben található 5 emeletes bérház, 1905 és 1910 között egy gazdag textilgyáros megrendelésére készült. A hullámzó homlokzatú lakóház első emeletét a megrendelő családja lakta, az alagsorban a garázsok és istállók lettek kialakítva. Az egész épületben alig található egyenes falszakasz, hivatalos értelemben az épületnek nincs is homlokzata. A tetőterasz kerámiával és csiszolatlan márvánnyal borított, felületén non figuratív szobrok láthatóak. A szürrealista kémények is szobrokat mintáznak. Gaudí a természet és az építészet legtökéletesebb összeolvasztását szerette volna elérni a Casa Milá épületével. A Casa Milá 1984 óta az UNESCO Világörökség részét képezi.Font Magica Barcelona

A Font Magica vagyis a Táncoló mágikus szökőkút egy fantasztikus nagy építmény, a látogatóit elkápráztatja a víz- és színjátékaival. A Placa de Espanyahoz ellátogató turisták a különböző kutaknál más és más zenéket hallgathatnak, a klasszikus zenétől a modern, kortárs zenéig. A hét meghatározott napjain este a szökőkút vize a zene ütemére változtatja a káprázatos színeit és a különleges formákat.

Soha sem hiányzik repertoárból a Montserrat Caballé és Freddie Mercury által énekelt híres Barcelona c. szám. A show 15 percig tart. Akármilyen szögből nézik a látogatók , fentről, lentről, középről, vagy más nézőpontból minden esetben lenyűgöző élményben részesülnek. Megtekintése ingyenes, Barcelonában ezt az emlékezetes és csodálatos helyet nem szabad kihagyni.

A szökőkút is mint sok más építészeti remekmű az 1929-es barcelonai világkiállításra, Carles Buigas tervei alapján épült, ezt követően az 1992-es barcelonai olimpiai játékokra jelentős mértékben felújították.Barcelona szállás

Nyaralás és szállás Barcelona. Különféle magánszállások, apartman szállások és hotelek közül válogathat a szállást foglalni vágyó érdeklődő. A szállás adatlap oldalon a képek segítik a kiválasztást. Egy adott szállás esetén a több fotó jobban megmutatja a szállás valódi arcát, a szállás igényességét. A térképek is a döntést segítik. Látható a tengerparttól való távolság vagy éppen a városközpont közelsége/távolsága is döntő lehet. Barcelona szállás árak egy éjszakára vetítve tág skálán mozognak. Amennyiben megadja a kívánt érkezés és távozás időpontját egy adott szállás adatlapján, akkor pontos foglaltsági adatokat és szállás árakat kaphat a nyaralás időtartamára vonatkozólag.

A laza nyaralásra vágyók apartmant, a minden kényelemmel ellátott nyaralást keresők pedig egy hotelt foglaljanak inkább.

Tekintse meg Barcelona szállás kínálatot:

Booking.com

Barcelona apartmanok

Apartaments Ciutat Vella
Apartaments Ciutat Vella
Barcelona
A modern szállást kínáló Apartaments Ciutat Vella épülete a Gótikus negyed egyik sétálóutcájában található, Barcelona híres sétánya, a Las Ramblas közelében.
Feelathome Apartments II
Feelathome Apartments II
Barcelona
Ezek az apartmanok egy másik oldaláról mutatják be Barcelonát.

AinB Las Ramblas-Guardia
AinB Las Ramblas-Guardia
Barcelona
Ezek az apartmanok Barcelona történelmi központjában találhatók egy rövid sétára a Ramblas utcától.
Citytrip Ramblas
Citytrip Ramblas
Barcelona
A Citytrip Ramblas elegáns apartmanokat és stúdiókat kínál Barcelonában és környékén.

További Barcelona apartmanok »

Barcelona hotelek

Confortel Barcelona
Confortel Barcelona
Barcelona
A Confortel Barcelona épülete a Bogatell strandtól 10 perc sétára, a 22@ körzetben helyezkedik el.
BarcelĂł Raval
BarcelĂł Raval
Barcelona
A Barcelona nyüzsgő Raval negyedében épült design hotel ingyenes Wi-Fi-vel, edzőteremmel és panorámás kilátással rendelkező tetőterasz medencével várja vendégeit.

Catalonia Port
Catalonia Port
Barcelona
A Catalonia Port szállása a Gothic negyedben áll.
Atlantis
Atlantis
Barcelona
A Hotel Atlantis épülete Barcelonában, a Plaza Catalunya tértől és az Universitat metrómegállótól kevesebb mint 100 méterre található.

További Barcelona hotelek »

Linkek | Adatvédelem | Médiaajánlat | Kapcsolat
Barcelona, Lloret de Mar, Salou, Sitges, Tossa de Mar


Nyaralás Spanyolország

Utazás, nyaralás és szállás Spanyolországban.
Spanyolország szállások | Spanyolország hotel